Η ΠΑΛΙΑ ΜΗΘΥΜΝΑ ΜΑΣ των ασπρόμαυρων εικόνων…

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ο δάσκαλος Θεόφραστος Δουραμάνης

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στους δασκάλους μας,
θα αναφερθούμε σήμερα στον αλησμόνητο δάσκαλο Θεόφραστο Δουραμάνη



Ο Θεόφραστος Δουραμάνης γεννήθηκε στη Μόρια της Λέσβου το 1920. Το 1940 τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης και το 1945 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Το 1949, διορίστηκε, αρχίζοντας την εκπαιδευτική του πορεία, στο Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας, που τότε ήταν 4θέσιο. Διετέλεσε επί χρόνια δάσκαλος και για σειρά ετών ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου μας, όπου δίδαξε σε εκατοντάδες μαθητές, προσφέροντας, ως το 1965, πολύτιμο έργο. Ο αξέχαστος, συνεπής , σεμνός και συνετός δάσκαλος, ανήκει αναμφίβολα στη «φρουρά» εκείνη των δασκάλων που διέπλασαν χαρακτήρες, μεταδίδοντας γνώση και ήθος. Οι διδαχές του και οι λάμψεις των φώτισαν και φωτίζουν το δρόμο μας σ’ αυτή τη ζωή. Με τη σύζυγό του, επίσης δασκάλα, κυρία Μαίρη Μανιωτίδου, απέκτησαν ένα παιδί το Χρήστο*.



Είχα την τύχη να τον έχω δάσκαλο, τον εκτίμησα για πολλά και θα τον θυμάμαι για περισσότερα. Ιδιαίτερα ένα περιστατικό, κάτι που έχει αφήσει χαραγμένο στη μνήμη μου και ζωντανή στα μάτια μου την εικόνα του. Ήταν η ημέρα εκείνη, στο μάθημα της Ιστορίας, όταν μιλώντας μας για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, για τις τελευταίες ώρες της Βασιλεύουσας, να προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυά του… Δάσκαλος που το ζούσε το μάθημα. Είναι δυνατόν να μην τον θυμάμαι; Δυστυχώς όμως, όπως και ο άλλος δάσκαλός μας, έφυγε πολύ νωρίς από το μάταιο τούτο κόσμο, το 1970, στα πενήντα του χρόνια. Άφησε όμως πίσω του ένα βλαστάρι άξιο, το γιο του*, για τον οποίο είμαστε όλοι περήφανοι.

* Ο Χρήστος Τουραμάνης (από κάποιο λάθος στα μητρώα της κοινότητας Μόριας το Δ έγινε Τ κι έτσι προέκυψε το Τουραμάνης...) είναι ο γιος του δασκάλου μας, ο οποίος διαπρέπει, εδώ και 25 χρόνια ως καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στον τομέα της Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων. Είναι δε και μέλος της ομάδας έρευνας του CERN. Σπουδαίος επιστήμονας!

Παρακάτω μια σειρά φωτογραφιών, κάποιες από τις οποίες παραχώρησε η σύζυγός του
διά μέσου του Αντώνη Κυριαζή

Ανάμεσα στις δασκάλες και την επιστάτρια κ. Τανιώ

Με τα απολυτήρια, 6η τάξη 1957

Στην έδρα του 18 Ιουνίου 1960

Γυμναστικές επιδείξεις 1957

Με τους μαθητές της 6ης τάξης 1958-59

Με τους μαθητές της 5ης τάξης 1958-59
Μηθυμναίος